geschiedenis

Kees Meinderts was in 1922 de grondlegger van het bedrijf in Wergea. Naast zijn werk als metselaar hield hij zich in de winter ook bezig met het maken van schaatsen.

Toen zoon Johan in 1943 in het bedrijf kwam, groeide het bedrijf uit tot een smederij met de fabricage van kleine werktuigen en constructiewerk. Om dat Wergea drie smederijen telde, richtten vader en zoon Meinderts zich meer op de weideslepen, melkmachinewagens, transportmiddelen en stalinrichting.

Samen met broer Henk zette Johan Meinderts senior die lijn door. Fa. K. Meinderts & Zn., inmiddels gevestigd aan de Kerkbuurt, kreeg meer bekendheid doordat ze elke week op de Leeuwarder veemarkt en ook op verschillende regionale beurzen te vinden waren, waar de producten onder de aandacht werden gebracht en verhandeld.

“Mijn vader stond altijd open voor nieuwe dingen en zag overal kansen”, vertelt Jan Meinderts. “Zo was hij een van de voorlopers als dealer van Alva Laval melkmachines”.

ln de jaren zestig kreeg Meinderts ook het dealerschap voor Friesland van Record hooiblazers, transporteurs en hooibroeibestrijding.

Begin jaren zeventig kwam Jan Meinderts in het bedrijf. De ontwikkelingen in de mechanisatie gingen snel. Samen met een monteur richtte hij zich op trekkers en landbouwwerktuigen. In 1976 kwam ook zijn vrouw Aaltsje in het bedrijf. Het bedrijf breidde uit aan de Wartensterdyk, waar de R.K. school werd verbouwd tot werkplaats.

In 1988 namen Jan en Aaltsje Meinderts het bedrijf van vader en oom over.

Landelijke bekendheid kreeg Meinderts met het dealerschap van de Schuitemaker machines. Schuitemaker produceerde voornamelijk vacuümtanks, mestwagens en voerwagens. Maar toen in 1986 op de Landbouw RAI de Schuitemaker Rapide werd geïntroduceerd, ging het snel. Jan Meinderts zag hoe bijzonder de wagen was en ging er in Friesland mee aan de slag. Door de praktische inbreng van eigen medewerkers bij de ontwikkeling, de goede service en de grote voorraad onderdelen is dit tot op de dag van vandaag een succes.

In 1996 werd het dealerschap van Fendt trekkers verworven. Qua kennis en contacten bracht dit veel tot stand met loonwerkers en professionele agrarische bedrijven. Fendt is toonaangevend in techniek en is de eerste geweest met een Vario-transmissie.

De machines vinden tegenwoordig hun weg door heel Nederland, maar ook in België, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Denemarken, Canada en Nieuw Zeeland is Meinderts actief.

Zoon Johan, de vierde generatie, groeide op in het mechanisatiebedrijf. Na opleiding Werktuigbouw, HBO Agrarische Bedrijfskunde en een stage van anderhalf jaar in Canada bij de grote Fendt-dealer Pentagon, kwam hij in 2007 het thuisfront versterken. De Firma K. Meinderts & Zonen werd omgeturnd in Meinderts Wergea BV.

In de loop der jaren is het oude schoolgebouw aan de Wartensterdyk opgegaan in een bedrijfsgebouw, dat aangepast is aan de moderne tijd met ruimte voor magazijn, kantoren, trekker- en constructiewerkplaats.

In het voormalig Fricogebouw heeft Meinderts 3000 mᶟ in eigendom voor opslag en als montage- en reparatiewerkplaats.

Het bedrijf blijft investeren in efficiëntie, producten, duurzaamheid, uitstraling en niet in de laatste plaats in klantgerichtheid en persoonlijk contact.